Interview med Mads Junker!

Interview med Mads Junker!

Mange kender ham som målsluger i Superligaen og i særdeleshed i Æresdivisionen, andre som en af Danmarks ypperste fodboldleksikoner - begge må siges at være rigtigt! PUNDIT tog sig en snak med Mads Junker om fodbolden i hans andet ’hjemland – Holland.

Af Mads Junker - fortalt til Jonas Hagemann Jensen 

Kan du kort beskrive den hollandske fodboldkultur, da du skiftede til hollandsk fodbold?

Hollænderne går UTROLIG meget op i fodbold, meget mere end jeg vidste, da jeg skiftede til tulipanlandet. De har to store ugentlige fodboldmagasiner på små 100 sider, der er meget populære, og flere af ugens dage er der fodbolddebat-programmer på diverse tv-stationer.
Rent fodboldmæssigt lå “den hollandske skole” med 4-3-3 dybt i alle spillere, jeg mødte, og i alle træningskampe fik man trøjer fra 1-11 afhængig af, hvilken position man skulle spille.

Var hollandsk fodbold en del af din fodbolddannelse som ung?

Ikke rigtig, da jeg først kom sent ind i forløbet som professionel fodboldspiller. Jeg kendte til “den hollandske skole” og måden at se spillet på (angreb gennem boldbesiddelse og et system med en enlig angriber og to kanter), men det var først i Brøndby under Michael Laudrups ledelse, at jeg for alvor stiftede bekendtskab med træningsøvelser, opspilsformer og angrebsåbninger som var taget direkte fra den hollandske fodboldfilosofi (fra Johan Cruyff via Laudrup).

Hvis du skal pege på en hollandsk spiller (legende/nuværende), du var fan af, hvem skulle det så være?

Patrick Kluivert(!)
Jeg kan huske ham fra hans lange tå og enlige scoring i Champions League-finalen i 1995, og han var fremragende som opspilsstation i det hollandske angreb - samt teknisk fremragende! Udover det fremstod han altid med et smil på læben både på og udenfor banen.

Og hvilken hollandsk spiller minder mest om den type spiller, du var?

Hmm, de var vist alle både bedre teknisk og på alle andre parametre, haha. Klaas-Jan Huntelaar er måske den jeg kommer nærmest, da han havde sine klare spidskompetencer i feltet, arbejdede hårdt for holdet og primært var med for at score mål.

Hvis du skulle sammensætte et drømmehold på fem spillere af tidligere holdkammerater i Holland - hvem skulle så med på det?

Przemyslaw Tyton - Polsk landholdskeeper under EM 2012. En fremragende målmand med et kæmpe vingefang, hurtige reflekser og en fantastisk personlighed. En grim skade kostede ham det endelige gennembrud efter skiftet til PSV, men han nåede at blive førstemålmand for Polen på hjemmebane til EM 2012.

Paul Verhaegh - Højre back og ikke den mest kendte, selvom han spillede mere end 10 sæsoner i Bundesligaen for Augsburg og Wolfsburg. Begge steder som anfører i flere perioder. Var med til at vinde VM-bronze med Holland i 2014, og min bedste kammerat (sammen med Morten Skoubo) udenfor banen.

Ruud Vormer - Endte som en kæmpe succes i næsten et årti i Club Brugge, inden parterne fik en grim skilsmisse. En spiller med et fremragende spark og stor energi, og var Æresdivisionens bedste spiller i 2010/11 sæsonen. Fik aldrig den landsholdskarriere hans meritter berettigede til for Oranje.

Willem Janssen - Den hollandske Mads Jørgensen. Hans dybdeløb og energi var utrolige, og som den mest uselviske offensivspiller jeg har mødt, servicerede han mig i de to sæsoner, jeg lavede over 20 mål i Æresdivisionen.

Danko Lazovic - Serbisk landsholdsangriber der kostede mig pladsen, og gennembruddet i Vitesse efter bare et halvt år. Hentet i Feyenoord hvor han ikke slog til, men i den ene sæson i Vitesse bombede han mål ind og røg videre til PSV. Han kunne alt det jeg ikke kunne, drible, heade og havde hurtige fødder.

Hvilket Oranje (landshold) er dit favorit? 1988-holdet fx? eller 1998-holdet? Hvorfor?

2014 holdet, da jeg havde spillet mod størstedelen af dem, der hjembragte bronzemedaljen. Det var meget ulig hollandsk at spille 3-5-2, men det var egentlig befriende at se Van Gaal's hold få succes med noget andet end “den hollandske skole”.

 

MADS JUNKER'S PUNDIT SPØRGSMÅL

Hvor mange mål scorede Mads Junker i Eredivisie?

 

 

 

 

 

Svar: 65 mål