Manchester City-fan fik Højlund på plads i United

Den 5. august blev Rasmus Højlund Danmarks med afstand dyreste fodboldspiller, da han skiftede til mægtige Manchester United. Frederik Bruhn, Partner hos DAHL, sad med ved det store forhandlingsbord, og han fortæller her Pundit om arbejdet som fodboldadvokat.

Af: Sajeev Shankar

Frederik Bruhn er en af Danmarks førende fodboldadvokater og har samtidig været passioneret Manchester City-fan i mere end 30 år. Bruhn, der er Partner hos DAHL, har gennem det sidste årti set opgavemængden med fodbolden i centrum været stigende.

KNALD PÅ FRA START

Han har blandt andet rådgivet flere klubber i forbindelse med transfer af spillere og om ejerforhold i klubberne, repræsenteret fanafdelingen i Brøndby i forbindelse med den amerikanske overtagelse af aktiemajoriteten - samt ikke mindst bistået adskillige spillere i forbindelse med deres personlige kontraktforhold. Alligevel var det noget helt særligt at arbejde med Rasmus Højlunds skifte til Manchester United, der på alle måder var større, end hvad han tidligere har oplevet.

"Generelt adskiller arbejdet sig i forbindelse med transfers ikke fra anden rådgivning, jeg bistår med. Men som fodboldadvokat og fodboldelsker er det alligevel noget særligt at møde ind på Carrington sammen med Manchester Uniteds dygtige advokater og spillerens agentfirma. Volumen i Højlund-handlen var stor, og i andre transferforhandlinger møder man typisk kun med en sportsdirektør og evt. en enkelt advokat. Denne gang var det virkelig på den helt høje klinge," fortæller Frederik Bruhn.

FODBOLDADVOKATENS ROLLE

Når man som fodboldadvokat arbejder med spillernes kontraktforhold, er det typisk i tæt samspil med spillernes agenter, men som advokat har Bruhn nogle specifikke kompetencer, som agenterne ikke har.

"Mit job består blandt andet i at hjælpe spilleren med, at han får det, han forventer og konkret få alt beskrevet i kontrakten, så der ikke opstår uenighed senere. På den måde hjælper jeg med at afstemme forventninger, og sikre at alle relevante emner har været behandlet. Hverken klub eller spiller får jo altid alt med, som de gerne vil, men det er vigtigt, at alle forhold har været drøftet. Udover emner som løn og bonus, fryns mv så er det særligt spørgsmålet om spillerens image-rettigheder der fylder," fortæller Bruhn og uddyber hvor stor betydning ‘Image Rights’ har fået inden for fodboldens verden.

Særligt i Premier League er ‘Image Rights’ et væsentligt punkt i kontrakten, og som fodbolden kommercielt har udviklet sig er der store penge forbundet med image rights. Alle husker nok David Beckhams skifte til Real Madrid. Det var jo ikke kun pga. Becks evner på grønsværen, at Real indgik en aftale med ham. I den sammenhæng skal jeg også sikre, at spillerkontrakten ikke er i strid med de forpligtelser, som spilleren har over for private sponsorer. Generelt må spilleren selv vælge støvle-mærke, men hvis spilleren har en aftale med tøjmærket Boss, så går det jo ikke, at klubben har en tøjpartner der hedder Armani eller Paul Smith," siger han.

NÅR UNITED RINGER - SÅ TAGER MAN DEN (!)

Selvom Bruhn er særdeles erfaren med at jonglere flere opgaver på samme tid, er forløbet under kontraktforhandlinger ofte så intenst, at der kun kan fokuseres på disse. "Når man arbejder med en handel som denne (Højlunds red.), er det klart, at man ikke har tid til meget andet. Med spillerkontrakter er det yderst vigtigt at være til stede ‘on location’. Der er et betydeligt pres fra både klubber og agenter, og derfor er det nødvendigt med en person, der kan sige stop, hvis kravene til spilleren bliver urimelige," fortæller han.

Derfor afbrød den 50-årige advokat også sin private familieferie på Anholt for at flyve til Manchester og deltage i kontrakt-forhandlingerne, da den engelske storklub var blevet enige med Atalanta. Samtidig fortæller han, at den store medieopmærksomhed også er med til at lægge yderligere pres på alle parter. "På de store transfers er der en voldsom bevågenhed fra pressen. Derfor kan det nemt blive hektisk, fordi du ikke har den ro, som du har i andre situationer, fordi man er ekstra forsigtig og opmærksom på, at der ikke slipper noget ud til medierne. Da Thomas Delaney skiftede til Dortmund, var der et foto af os på Bild, inden vi overhovedet var begyndt forhandlingerne hos Dortmund."

ER CITY-HJERTET STADIG INTAKT?

Adspurgt om stoltheden over arbejdet med denne rekordstore handel overtrumfer klubloyaliteten, hvis Højlund bliver matchvinder i næste Manchester-derby, svares der diplomatisk fra City-supporteren. "Jeg vil glæde mig over alle de mål Rasmus scorer - også dem han scorer mod City. Men jeg håber utvivlsomt stadig, at City vinder," er svaret fra Frederik Bruhn, som naturligvis dukkede op med et slips i blå striber på Carrington.

 

Forhåbentlig er Rasmus Højlund kampklar, når sæsonens første Manchester-derby finder sted den 29. oktober på Old Trafford.

FREDERIK BRUHNS PUNDIT-UDFORDRING

Denne legendariske Manchester City-angriber startede sin engelske karriere i den røde ende af Manchester, hvor han dog aldrig fik en officiel kamp. I sin sidste kamp mod Manchester United på Maine Road scorede han sit henholdsvis 99. og 100. mål for Manchester City.

 

 

 

Svar: Shaun Goater